Vi satser på framtiden

SAS Bold DSD Dag2 6006 web


DSD AS er et heleid selskap av Folke Hermansen AS. Hermansen familien er aksjonærer i Folke Hermansen AS. Yuhong Jin Hermansen er styreleder i DSD AS.

Vi er 14 medarbeidere på hovedkontoret i Stavanger. I 2019 etablerte vi et representasjonskontor i Shanghai i Kina, og 15. januar 2020 endret vi navn fra Det Stavangerske Dampskibsselskab AS til DSD AS («DSD»). Investeringsteamet vårt er sammensatt av både yngre og mer erfarne medarbeidere. Summen av deres solide kompetanse gjør at vi klarer å satse på det som er her og nå samtidig som vi tenker framover.

Helt siden vi sjøsatte vår første hjuldamper i 1855, har vi skapt, forvaltet og utviklet verdier. Verdier, bedrifter og pågangsmot har formet en del av vår nasjonale industri- og kulturhistorie.

Vi har primært drevet industrielt innen transport og maritim virksomhet. Konsernet er nå i endring og har høye ambisjoner. Vi satser på teknologiske og bærekraftige selskaper innen mobilitet, hav, reiseliv og helse. Bærekraft, aktivt eierskap og verdiutvikling skal være grunnpilarer for konsernets videreutvikling.

Som et familieeid konsern tror vi på verdiskaping gjennom langsiktighet og innovasjon. Vi jakter alltid på bærekraftige muligheter og gir mennesker og teknologi tid og rom til å blomstre. Det er kjernen i det vi driver med. Det er DSD.


SAS Bold DSD Dag3 8577 web

Vårt Investeringsteam

I DSD har vi kultur og historie for å se framover og ha et bevisst forhold til omgivelsene rundt oss. Vi investerer i mennesker som vil realisere grensesprengende ideer, skape verdensledende teknologi og bidra i samfunnet vi er en del av. Vi har ingen ambisjon om å følge utviklingen. Vi skal være med og lede den. Det har vi gjort i over 160 år. Og det skal vi gjøre i over 160 år til.

SAS Bold DSD Dag3 9350 web

Kjartan Melberg er investeringsdirektør med lang og variert bakgrunn fra flere og ulike bransjer.

Martin Okland DSD direktor FU

Martin Økland er direktør for forretningsutvikling og er en vital del av investeringsteamet der DSD ønsker å finne muligheter innenfor våre ulike virksomhetsområder.

Siv Christensen DSD sept 2021

Siv Christensen er finansdirektør og har lang erfaring med økonomi og finans fra blant annet Norske Shell.

Anita og Ingvald sofa bilde april 2024

Ingvald Løyning var konsernleder for DSD fra 2015 til mai 2024, da han ble etterfulgt av Anita Krohn Traaseth.

Historien vår

I DSD har vi kultur og historie for å se framover og ha et bevisst forhold til omgivelsene rundt oss. Vi investerer i mennesker som vil realisere grensesprengende ideer, skape verdensledende teknologi og bidra i samfunnet vi er en del av. Vi har ingen ambisjon om å følge utviklingen. Vi skal være med og lede den. Det har vi gjort i over 160 år. Og det skal vi gjøre i over 160 år til.

1855

DSD ble etablert 12. februar 1855 for å få bygget og satt i drift hjuldamperen ”Ryfylke” i de første, kommersielle båtrutene i Ryfylke.
Om DSD

1879

DSD satser internasjonalt gjennom å vinne konkurransen om en treårskontrakt på sommerpostruten mellom Kristiansand og Fredrikshavn på Jylland i Danmark.
Artboard 1

1919

DSD går inn i Hurtigruten og gir Stavanger ukentlig tilknytning til ruten mellom Bergen og Kirkenes.
Om DSD 2

1960

Norges første hydrofoilbåt Vingtor ble satt inn i Norges første hurtigbåtrute mellom Stavanger, Haugesund og Bergen. Med en fart på 35 knop gjorde Vingtor unna reisen på bare fire timer.
Om DSD 3

1989

DSD går inn i internasjonal skipsfart gjennom DSD Shipping AS. Innen kort tid blir det signert kontrakt om kjøp av fem tankskip.
Om DSD 4

2004

Nor-Cargo selges til Posten Norge AS. Nor-Cargo shipping blir til Nor Lines AS. Nor Lines etablerer kort tid senere et landsomfattende landtransportsystem.
Om DSD 5

2009

Verdens tre første passasjerferjer på naturgass (LNG) settes inn i det store pendlersambandet Nesoddtangen-Aker Brygge i Oslo.
Om DSD 6

2011

Nor Lines blir et heleid datterselskap av DSD.

DSD overtar 100 % av aksjene i Tide Sjø AS, hvor selskapet skifter navn til Norled AS.

Om DSD 7

2015

Norled setter verdens første batteridrevne 0-utslippsferje, Ampere, inn i ferjesambandet Lavik-Oppdal i Sogn.

Nor Lines får levert to prisbelønte 100 % LNG-drevne godsskip.

Uten navn 1

2017

DSD kjøper 100 % av aksjene i Tide ASA.

Virksomheten til Nor Lines blir solgt til Samskip.

DSD Shipping signerer avtale om kjøp av fire nye tankskip.

SAS Bold DSD Dag1 4438 web

2019

Norled selges til CapMan Infra og CBRE Caledon Management.

Go Fjords implementeres i DSD og markerer en ny satsing mot det internasjonale turistmarkedet.

Last ned

2020

Selskapet endrer navn fra Det Stavangerske Dampskibsselskab AS til DSD AS («DSD»).
DSD logo 01

2021

DSD gjennomfører sin første investering innen sektoren Helse gjennom selskapet Tidewave.

Tidewave 76

2022

DSD investerer videre innen reiseliv og reiselivsteknologi. DSD kjøper Keolis Norge og går inn på eiersiden i Fish4Pets, Mobitech og Minuendo. Siste Aframax selges.

Bybane og buss bilde

2023

DSD Explore kjøper eventselskapet Z Event. DSD går inn på eiersiden i Resani. Eierposten i Ferdia blir overført fra Tide til DSD.

Kite large conference28

Utmerkelser og milepæler

Hos oss blir ambisiøse ideer til grensesprengende resultater. Slik skaper vi verdensledende, miljøvennlig og bærekraftig teknologi.

 1. År: 2013
  Utmerkelse:
  • Green Ship Award
  • NHO Transport og Logistikk sin Miljøpris
  • Forsknings- og nyskapningsprisen
 2. År: 2014
  Utmerkelse:
  • Ship of the Year
  • Thor Heyerdahl-prisen
  • Næringslivets Klimapris
 3. År: 2015
  Utmerkelse:
  • Verdens mest miljøvennlige godsskip, LNG-skipene Kvitbjørn og Kvitnos, døpes og settes i drift.
  • Verdens første batteridrevne 0-utslippsferje, Ampere, settes i drift.
 4. År: 2017
  Utmerkelse:
  • Hybridferjen MS Folgefonn blir verdens første ferje med trådløs lading.

Management

 • Skjermbilde 2024 05 15 112004

  Portrettbilde av Anita Krohn Traaseth

  Anita Krohn Traaseth

  Konsernleder

 • SAS Bold DSD Dag3 8203 web

  Portrettbilde av Kjartan Melberg

  Kjartan Melberg

  Investeringsdirektør

 • SAS Bold DSD Dag3 8077 web

  Portrettbilde av Martin Økland

  Martin Økland

  Direktør Forretningsutvikling

 • Siv Christensen, Finansdirektør

  Portrettbilde av Siv Christensen

  Siv Christensen

  Finansdirektør

Styret

 • Skjermbilde 2020 09 02 kl 16 14 42

  Portrettbilde av Yuhong J. Hermansen

  Yuhong J. Hermansen

  Yuhong Jin Hermansen er styreleder og majoritetseier i DSD. Hermansen har til sammen over 25 års arbeidserfaring innen shipping, finans, investering og ledelse. Hermansen er bl.a styremedlem i Stavanger Næringsforening, og har tidligere også vært styreleder i Tide, og styremedlem i NHOs sentralstyre og i Skagen Fondene.

 • Skjermbilde 2020 09 02 kl 16 01 15

  Portrettbilde av Bjørn A. Dahle

  Bjørn A. Dahle

  Bjørn Anders Dahle er nestleder i styret i DSD, og har vært en del av styret i konsernet siden 2013. Dahle har over 20 års erfaring fra olje og gass sektoren som eier og daglig leder i Mento AS. Han har også ulike styreverv og leder en enhet i Stavanger Næringsforening med ansvar for Sola kommune. Han har også erfaring fra reiseliv og eventbransjen.

 • Eirik B Monsen 2018 Kopi 002

  Portrettbilde av Eirik Børve Monsen

  Eirik Børve Monsen

  Eirik Børve Monsen har vært styremedlem i DSD siden 2020. Børve Monsen er konserndirektør for televirksomheten i Lyse-konsernet og administrerende direktør i Lyse Tele AS. Børve Monsen har tidligere vært konserndirektør for økonomi og finans i Lyse. Han har også mangeårig erfaring som CFO i Akva Group, fra ulike posisjoner i Telenor, samt som revisor og rådgiver i KPMG. Han er styreleder i Lyse Fiberinvest, Viken Fiber, Altibox Bedrift og Altibox Danmark. Han har også styreerfaring fra en rekke andre selskap i Norge og utlandet.

 • Lena sorthvitt 2

  Portrettbilde av Lena Nymo Helli

  Lena Nymo Helli

  Lena Nymo Helli har vært styremedlem i DSD siden 2021. Nymo Helli er daglig leder i Norway Health Tech, hvor hun jobber med helserelaterte oppstartsselskaper. Hun har lang erfaring fra både nasjonal og internasjonal legemiddelindustri. Hun er styreleder i Norges nordligste helseforetak og har tidligere vært Venture Partner i oppkjøpsfondet Hadean Ventures. Nymo Helli er styremedlem og medgründer i helsedataselskapet NordicRWE.

 • Rune Jensen styremedlem DSD

  Portrettbilde av Rune Jensen

  Rune Jensen

  Rune Jensen har vært styremedlem i DSD siden våren 2024. Han har lang erfaring fra toppleder-stillinger og styreverv i inn- og utland, herunder innen energi, finans, informasjonsteknologi og forlagsbransjen. I 1999 var han ansvarlig for forretningsutvikling i DSD, og i perioden 2000 – 2006 ledet han DSDs satsing innen informasjonsteknologi, inkludert børsnotering av Allianse i 2005 og salg til Ergo Group i 2006. De siste 18 årene har Jensen arbeidet innen Private Equity der han har bidratt med oppkjøp, verdiutvikling og salg av en rekke porteføljebedrifter.

Kontakt oss

Har du spørsmål om mulige investeringer, eller har du et selskap eller en idé som du vil at vi skal ta en titt på? Enten om det er et fond, selskap, prosjekt eller annet interessant, så tar vi gjerne en prat.